ادعای عجیبی به نظر می‌رسد که رژیم غذایی مناسب و الگوی تغذیه‌ای متعادل بتواند در پیشگیری از سرطان سینه موثر باشد. حتما با خودتان می‌گویید با این آلودگی، پارازیت و ... مگر می‌شود با خوردن غذای خاص از سرطان سینه پیشگیری کرد اما متخصصان تغذیه معتقدند خوردن غذاهای مهارکننده گیرنده‌های استروژن می‌تواند عامل مبارز مهمی در مقابله با این بیماری باشد. دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه به شما می‌گوید ‌کدام غذاها چنین تاثیر مهمی در جلوگیری از این بیماری ترسناک دارند و آیا باید محدودیت خاصی در مصرف برخی خوراکی‌ها داشته باشید؟

    

سوپ کلم بخورید

حتما می‌دانید میوه و سبزی حاوی کاروتنوئید و پیگمان‌های گیاهی است و مانند آنتی‌اکسیدان عمل کرده و می‌تواند سرطان سینه را از شما دور کند. محققان دانشگاه هاروارد سال 2012 گزارش دادند زنانی که سطح کاروتنوئیدشان 20 درصد بیشتر از طیف اندازه‌گیری شده است، نسبت به آنهایی که درصد پایینی از این ماده را دارند، 15 تا 20 درصد کمتر خطر ابتلا به سرطان سینه تهدیدشان می‌کند. این مطالعه براساس چشم‌انداز بیولوژیکی به نظر متقاعدکننده می‌رسد زیرا کاروتنوئید رادیکال‌های آزادی که ممکن است به DNA صدمه بزنند و منجر به سرطان شوند را نابود می‌کند. برای مصرف بیشتر کاروتنوئید باید سراغ سبزی‌های نارنجی‌رنگ بروید. 

محققان می‌گویند با مصرف بیشتر میوه و سبزی، خطر‌گیرنده‌های استروژن منفی سرطان سینه کاهش معنی‌داری پیدا می‌کند و این گام مهمی در تشخیص است. این نوع تومور هرچند نسبت به تومورهای‌گیرنده استروژن مثبت کمتر است اما بدخیم‌تر به حساب می‌آید. مشخص شده سبزی‌هایی مانند کلم به خوبی می‌تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهد. محققان دانشگاه آریزونا نیز به تازگی گزارش داده‌اند، زنانی که بعد از یائسگی حدود دوونیم لیوان میوه و سبزی در روز بدون توجه به رنگ میوه‌ها می‌خورند 22 درصد کمتر- نسبت به آنهایی که کمتر از این میزان می‌خورند- به سرطان سینه مبتلا می‌شوند، پس اگر سوپ کلم دوست دارید، خوش به حال‌تان. 

سعی نکنید دیگر مواد مغذی را از رژیم‌تان حذف کنید، پیام این مقاله آن نیست که سبزی بخورید بلکه این است که «بیشتر سبزی بخورید» و آنها را درست با هم مخلوط کنید. هر خوراکی حاوی مقادیر متفاوتی ویتامین و آنتی‌اکسیدان است و اینها در کنار هم می‌توانند عامل خوبی برای محافظت در برابر سرطان باشند. استفاده از مقدار زیادی میوه و سبزی احتمال ابتلا به سرطان‌های ریه، گوارش، مری و روده را کاهش می‌دهد. 

روغن گیاهی بزن به بدن!

این سوال که آیا رژیم غذایی چربی نقش مهمی در ابتلا به سرطان سینه دارد خیلی وقت است که محل اختلاف محققان شده است. چربی‌های فرآوری شده و چربی‌های اشباع مانند روغن جامد، دنبه و. . . نقش مهمی در بروز سرطان سینه دارند. محققان اروپایی به تازگی ارتباطی بین رژیم غذایی چربی و‌ گیرنده پروژسترون مثبت که شایع‌ترین نوع سرطان سینه است، یافته‌اند. متهم ردیف اول، چربی‌های اشباع موجود در گوشت قرمز و لبنیات است. زنانی که در این مطالعه بیشتر از این چربی استفاده کرده بودند 28 درصد بیشتر در خطر ‌گیرنده‌های استروژن مثبت قرار داشتند تا آنهایی که کمتر می‌خورند. 

این نظریه قابل تامل است که چربی‌های اشباع‌شده سطح استروژن را بالا می‌برند و در میزان زیاد می‌توانند منجر به رساندن سوخت به تومورهای‌گیرنده استروژن مثبت شوند و این نخستین بار نیست که چربی‌های اشباع در بروز سرطان سینه خودنمایی می‌کنند. امسال دانشمندان هاروارد 90‌هزار زن را مورد مطالعه قرار دادند و گزارش کردند که میزان مصرف زیاد گوشت قرمز در دوران نوجوانی با خطر ابتلا به سرطان سینه در بزرگسالی و بعد از یائسگی ارتباط دارد. یافته‌ها نشان می‌دهد که کم کردن کلسترول راهی برای کاهش خطر سرطان سینه است، پس مصرف چربی‌های ترانس را تا 10 درصد از کالری روزانه‌تان کم کنید. 

استفاده از روغن و چربی گیاهان و سبزی‌ها مانند روغن زیتون، روغن کانولا، ‌آووکادو و آجیل به جای دیگر منابع چربی‌های اشباع و برخی از چربی‌های ترانس که در سس مایونز، کره و شیرینی وجود دارد می‌تواند سطح کلسترول بد خون را پایین ببرد. بهتر است گوشت را با ماهی، ماکیان یا لوبیا جایگزین کنید. اجتناب از گوشت‌های قرمز فرآوری شده خطر سرطان روده را هم کاهش می‌دهد. 


به نوشیدنی‌های‌تان اهمیت‌دهید

در میان انواع نوشیدنی‌هایی که می‌توانید مصرف کنید ما فقط آب را پیشنهاد می‌کنیم. نوشیدنی‌های دیگر حتی آبمیوه هم به دلیل افزودنی‌هایی که دارند به هیچ عنوان نوشیدنی مناسبی برای استفاده همیشگی محسوب نمی‌شوند، البته احتمال وجود افزودنی در نوع طبیعی و دست‌ساز این آبمیوه‌ها وجود ندارد. درنهایت بعد از آب می‌توانید به قهوه هم فکر کنید. تحقیقات نشان داده احتمال ابتلا به سرطان سینه در زنانی که روزانه یک لیوان قهوه مصرف می‌کنند کمتر از خانم‌هایی است که اصلا در برنامه غذایی‌شان قهوه نمی‌خورند. محققان معتقدند اثر حفاظتی قهوه در سرطان سینه مربوط به فیتواستروژن‌های موجود در این نوشیدنی است. 

سویا بخورید اما نه زیاد!

از 10 نفر از دوستان‌تان درباره منافع سویا سوال کنید تا ببینید چه جواب‌های متفاوتی خواهید شنید. شاید این جواب‌های متفاوت به این دلیل باشد که لوبیای سویا، شیر سویا یا موادی که حاوی سویا هستند زیاد خوشمزه نیستند. مطالعات نشان داده‌اند که مواد شیمیایی شبیه استروژن رشد سلول‌های سرطان سینه را در حیوانات تحریک می‌کند، اما برخی مطالعات نشان می‌دهد که این مورد درخصوص لوبیای سویا صادق نیست و این لوبیا چنین اثری ندارد و حتی ممکن است در این مورد به زنان کمک کند. 

در سال 2012 مشخص شد مصرف متعادل این خوراکی‌های حاوی سویا برای زنانی که مبتلا به سرطان سینه هستندهم مفید است. خوردن 10 تا 20 میلی‌گرم از خوراکی‌های حاوی سویا می‌تواند خطر ابتلا را کاهش دهد. تحقیقات نشان داده است اگر مصرف سویا بیشتر از 30 گرم در روز باشد، می‌تواند مشکلاتی ایجاد کند، بنابراین زیاده‌روی در مصرف آن هم مناسب نیست. 


کالری دریافتی را محاسبه کنید

اگر فردی زمینه بروز سرطان سینه و البته مشکلات هورمونی مبنی بر ابتلا به سرطان سینه را داشته باشد با دریافت کالری زیاد خطر بروز سرطان سینه را بالا می‌برد. زنانی که بعد از یائسگی دچار اضافه وزن می‌شوند 50 درصد بیشتر در خطر ابتلا به سرطان سینه قرار دارند. خبر خوب اینکه تغذیه از غذاهای کلیدی می‌تواند شما را لاغر نگه‏ دارد و از سرطان پیشگیری کند، پس شرط تناسب اندام را فراموش نکنید. 


سه راه پخت هوشمندانه

- مایکروفر را فراموش کنید: به هیچ‌عنوان غذا را با مواد پلاستیکی در مایکروفر استفاده نکنید. حتی نباید غذای داغ را در ظروف پلاستیکی قرار دهید. متخصصان هشدار می‌دهند مواد شیمیایی شبه‌استروژنی می‌تواند وارد غذای شما شود. پس حتما از پلاستیک‌هایی استفاده ‌کنید که عاری از بیس‌فنلA است. 


- بخارپز کنید: روش درست آماده کردن مواد غذایی در پیشگیری از سرطان سینه موثر است. حالا که قرار است مصرف کلم برای جلوگیری از سرطان سینه بیشتر شود بهتر است بدانید کلم را باید بخارپز کنید. در مقایسه روش‌های پخت‌وپز مانند جوشاندن، استفاده از مایکروفر و بخارپز دریافتیم بخارپز کردن به مدت پنج دقیقه بهترین روش برای حفظ این آنزیم است. 


- گوشت را کبابی کنید: گوشت نازک و چیپسی حاوی هیدروکسیل آمین است که می‌تواند با سرطان سینه مرتبط باشد. برای پختن گوشت بهتر است از روش کبابی کردن استفاده کنید اما مراقب باشید گوشت به صورت موضعی دچار سوختگی نشود چون می‌تواند باعث تولید مواد سرطان‌زا شود. 

آجیل بیشتری بخورید

همان‌طور که گفته شده هورمون استروژن در ابتلا به سرطان سینه و حتی تحریک برخی تومورهای سینه عامل مهمی به حساب می‌آید. گردو با کمک استرول‌های گیاهی خود‌گیرنده‌های استروژن را مهار کرده و با مکانیسم ویژه‌ای می‌تواند از سرطان سینه پیشگیری کند. براساس تحقیقات مختلفی که انجام شده، مصرف روزانه گردو سرعت رشد سرطان سینه را تا 50درصد کم می‌کند. 

حتی در صورت وجود تومور در سینه این خوراکی می‌تواند رشد تومور را به تاخیر بیندازد. مصرف گردو در کاهش احتمال بروز این سرطان حتی در افرادی که زمینه مستعد ژنتیک برای ابتلا به این سرطان دارند هم تاثیر زیادی دارد پس بهتر است روزانه به‌طور متوسط 30 تا 60گرم گردو را در رژیم غذایی‌تان قرار دهید. 


منبع : برترین ها